De Omgevingswet biedt ‘ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit’. De fysieke leefomgeving wordt met deze wet integraal bekeken. De wet stelt de gebruikers centraal en er is meer ruimte om te ondernemen. Daarin is de participatiemogelijkheid voor burgers aan de voorkant bij beleidsontwikkeling een belangrijke pijler. Binnen de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt al volop geëxperimenteerd met het opstellen van visies waarin de samenhang en het participeren van inwoners centraal staan. Dit alles vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet.

Een drietal inspirerende voorbeelden:  

Visie van de stad Gorinchem

GorkumZo is de gemeente Gorinchem in 2016 van start gegaan met het maken van een toekomstvisie. Deze ‘Visie van de stad’ geeft aan wat voor stad en samenleving Gorinchem op de langere termijn wil zijn. En hoe Gorinchem, ook voor de regio, een aantrekkelijke stad kan blijven. GO2032 genaamd, want in 2032 heeft Gorinchem 650 jaar stadsrechten. Het visietraject doorloopt twee fasen: ‘Verkennen’ in 2016 en ‘Koers bepalen’ in 2017. Om maximale betrokkenheid van inwoners te garanderen is gestart met een groep ‘ambassadeurs’: ruim 40 betrokken Gorcumers uit alle hoeken van de samenleving. Ook een aantal mensen uit de regio is ambassadeur. Deze ambassadeurs hebben een breed netwerk en denken mee over inhoud, proces en participatie.

Op 1 november 2016 was de startbijeenkomst ‘Ready, set ... GO2032! Een feestelijke aftrap van het visietraject. Vervolgens zijn tijdens het Toekomstfestival in de week van 14 tot 19 november 2016 een aantal trends en ontwikkelingen besproken met inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen. Op 31 januari 2017 vindt een bijeenkomst  voor de regio plaatst. Daarna volgt de fase van ‘Koers bepalen’, waarin keuzes gemaakt gaan worden. De Visie van  de stad moet voor de zomer van 2017 gereed zijn.

Alle informatie die tijdens de Verkenningsfase is verzameld, wordt verwerkt in een Toekomstagenda. De Toekomstagenda bevat de volgende elementen:

  • identiteit van Gorinchem; 
  • trends;
  • kansen en uitdagingen;
  • dilemma’s;
  • een doorkijk naar het vervolg.

Het vergt veel inzet om inwoners maximaal te betrekken, maar door die inzet voelen inwoners zich meer betrokken en komt gelijk de ontmoeting tussen gemeente en inwoners en inwoners onderling beter tot stand. Ben je nieuwsgierig naar het Gorcumse traject kijk dan eens op www.go2032.nl, de Facebook-pagina GO2032 of het YouTube-kanaal GO2032. Heb je vragen neem dan contact op met Luc van Huijgevoort van de gemeente Gorinchem (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).    

Omgevingsvisie Giessenlanden

GiessenlandenOok Giessenlanden is gestart met een integrale visie, met als doel initiatieven goed te kunnen faciliteren en duidelijkheid te geven over de gewenste ontwikkelrichting van het gebied. Drie stappen worden gezet: inventariseren, verbinden, formaliseren. Het inventariseren is gestart met verschillende interviews en dorpsschouwen. Dorps(be)raden verzorgden samen met andere inwoners een rondleiding door hun eigen dorp en hebben daarbij thema’s aangedragen die zij belangrijk vinden.

In drie arenadebatten wordt vervolgens met inwoners, instanties èn gemeentebestuurders gediscussieerd over de ruimte die de Omgevingsvisie moet bieden, het verbinden. In het eerste debat aan de hand van stellingen, in het tweede debat ging het gesprek over uitgangspunten en in het derde debat wordt de concept-visie onder de loep genomen. Tijdens de debatten staat het goede gesprek centraal. Het gaat niet om meerderheden versus minderheden en politiek bedrijven is niet toegestaan! 

In de eerste helft van 2017 wordt de ontwerp omgevingsvisie ter inzage gelegd, het formaliseren. Vervolgens stelt de gemeenteraad de visie vast en is ze formeel een feit.

Ben je nieuwsgierig naar de Omgevingsvisie Giessenlanden kijk dan eens op www.omgevingsvisiegiessenlanden.nl. Heb je vragen neem dan contact op met Lida Bode (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Molenwaards Kookboek

Net als Gorinchem en Giessenlanden experimenteert ook de gemeente Molenwaard volop. Op 11 oktober"jl. stelde de gemeenteraad het Molenwaards Kookboek vast. Het kookboek bevat 10 ‘recepten’ voor het landschap. Het betreft hier geen echt kookboek, maar een inspiratiedocument over de ruimtelijke kwaliteit van het unieke Molenwaardse landschap. Het bevat geen regeltjes waaraan een initiatief moet voldoen, maar het is een bundeling van inspirerende foto’s, afbeeldingen en ‘recepten’. Daarmee kunnen initiatiefnemers aan de slag met het uitwerken van hun plannen. Het kookboek bevat onder andere inspirerende recepten voor de uitbreiding van een agrarisch bedrijf, de ontwikkeling van een woningbouwlocatie en het genereren van duurzame energie.

Ook dit kookboek is na een intensief participatieproces tot stand gekomen. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor inwoners en organisaties uit het gebied. Het is dan ook een kookboek dóór en vóór inwoners en ondernemers van Molenwaard geworden. Diverse gesprekken met inwoners en organisaties vormen het fundament van het kookboek en zijn als inspiratiebron ook terug te vinden in het kookboek. Het kookboek wordt geïntegreerd in een nog op te stellen Omgevingsvisie voor Molenwaard.

Ben je nieuwsgierig naar het Molenwaards Kookboek kijk dan eens op www.gemeentemolenwaard.nl/kookboek. Heb je vragen neem dan contact op met Lia de Kievit van de gemeente Molenwaard (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Kader OW

 

Twitter
       
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #hendrikidoambacht #Noordeinde brandweer en @knrmdordrecht ter plaatse voor een hond te water. Hond inmiddels uit het water. Einde bericht
09:46AM Jun 22
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ Ook in onze regio is de natuur droog. Helpt u mee brand te voorkomen? www.brandweer.nl/brandveiligheid/voorkom-natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur
05:33PM Jun 21
VRZHZ
VRZHZ Maandag 3 juli controlebericht #NLalert . U kunt ook nu al controleren of uw smartphone is ingeschakeld. www.vrzhz.nl/403-maandag-3-juli-controlebericht-nl-alert
02:38PM Jun 21
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Dordrecht #pieterzeemanstraat brand gemeld op het dak van een fabriekshal. Hulpdiensten met spoed onderweg, geef ze de ruimte.
01:00PM Jun 20
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat @Leerdam gaat zorgdragen voor de informatieverstrekking aan de omwonenden. Brandweer blijft voor controle en nablussen
02:19AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat brandweer schaalt af, diverse voertuigen gaan inpakken en retour. 2 blusvoertuigen en 2 redvoertuigen blijven ingezet.
01:27AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat omwondenen van de Hoogstraat die meer informatie willen, kunnen zich melden bij de Kerkstraat 21A
12:44AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat De omgeving van de brand is afgezet met hekken door @Leerdam . Gaat om Kerkstraat en Hoogstraat.
12:07AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat Bij de bestrijding van de brand worden we geholpen door de politiehelikopter. Zij maken (warmte)beelden van bovenaf.
11:48PM Jun 17
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat Vanwege de rookontwikkeling zijn meetploegen ingezet. Blijf uit de rook! Bij overlast: sluit ramen, deuren & ventilatie
11:46PM Jun 17

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je