De Veiligheidsregio (VRZHZ) zet zich met de gemeenten in Zuid-Holland Zuid in, om opvang te bieden aan asielzoekers. Momenteel verblijven  ca. 410  vluchtelingen in de crisisnoodopvang in deze regio. Er worden door het COA twee opvanglocaties in gereedheid gebracht om grotere aantallen asielzoekers te kunnen opvangen, te weten een Asielzoekerscentrum (AZC) in ’s-Gravendeel (375 plaatsen) en een noodopvanglocatie in Gorinchem (300 plaatsen).

In Zuid-Holland Zuid wordt door gemeenten en Veiligheidsregio samen gestreefd het slepen met vluchtelingen van locatie naar locatie te voorkomen en de vluchtelingen rust te bieden. Er wordt gezocht naar sobere en doelmatige oplossingen, passend naar staat, aard en omvang van de betreffende gemeente.

Tijdelijk

De gemeenten hebben tot nu steeds ‘tijdelijk’ opvang geboden voor perioden van enkele weken. In sommige gevallen is die periode verlengd, maar in andere gevallen is de opvanglocatie niet langer beschikbaar en is het noodzakelijk een nieuwe plek te vinden.

Zo zal de groep uit Oud-Beijerland 19 november elders moeten worden opgevangen. Uit het laatste overleg met het COA bleek dat het niet mogelijk was deze groep vluchtelingen elders in Zuid-Holland Zuid een plek te bieden. Het bestuur van de Veiligheidsregio is daarover zeer ontstemd, omdat het voor het eerst is dat sinds 8 oktober vluchtelingen uit onze regio moeten vertrekken. Voorzitter A.A.M. Brok daarover: "Ja, ik ben daarover zeer ontstemd. Naar mijn overtuiging was het, indien het COA meer ruimte had gehad mee te werken, mogelijk geweest deze vluchtelingen onder te brengen of in het AZC in ’s-Gravendeel of de noodopvang in Gorinchem, die beiden binnenkort gereed zijn".

Tevreden

Er is wel grote tevredenheid over de inzet van de honderden vrijwilligers, die dagelijks 24/7 ondersteuning bieden om de vluchtelingen te steunen in hun nieuwe omgeving waar alles nog onbekend voor hen is. Het gaat dan over onder meer verenigingen, tolken, EHBO-ers, enz..

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid blijft zich met de gemeenten inzetten veilige en rustige opvangplekken te bieden voor de vluchtelingen.

 

Twitter
       
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #hendrikidoambacht #Noordeinde brandweer en @knrmdordrecht ter plaatse voor een hond te water. Hond inmiddels uit het water. Einde bericht
09:46AM Jun 22
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ Ook in onze regio is de natuur droog. Helpt u mee brand te voorkomen? www.brandweer.nl/brandveiligheid/voorkom-natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur
05:33PM Jun 21
VRZHZ
VRZHZ Maandag 3 juli controlebericht #NLalert . U kunt ook nu al controleren of uw smartphone is ingeschakeld. www.vrzhz.nl/403-maandag-3-juli-controlebericht-nl-alert
02:38PM Jun 21
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Dordrecht #pieterzeemanstraat brand gemeld op het dak van een fabriekshal. Hulpdiensten met spoed onderweg, geef ze de ruimte.
01:00PM Jun 20
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat @Leerdam gaat zorgdragen voor de informatieverstrekking aan de omwonenden. Brandweer blijft voor controle en nablussen
02:19AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat brandweer schaalt af, diverse voertuigen gaan inpakken en retour. 2 blusvoertuigen en 2 redvoertuigen blijven ingezet.
01:27AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat omwondenen van de Hoogstraat die meer informatie willen, kunnen zich melden bij de Kerkstraat 21A
12:44AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat De omgeving van de brand is afgezet met hekken door @Leerdam . Gaat om Kerkstraat en Hoogstraat.
12:07AM Jun 18
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat Bij de bestrijding van de brand worden we geholpen door de politiehelikopter. Zij maken (warmte)beelden van bovenaf.
11:48PM Jun 17
BrandweerZHZ
BrandweerZHZ #Leerdam #Hoogstraat Vanwege de rookontwikkeling zijn meetploegen ingezet. Blijf uit de rook! Bij overlast: sluit ramen, deuren & ventilatie
11:46PM Jun 17

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je