Gecoördineerd door European Dynamics (een Griekse partij), zal COSMIC een set van instructies, aanbevelingen en “best practices” met betrekking tot de exploitatie van sociale media in noodsituaties opleveren. Dit zal gebeuren door het benoemen en analyseren van de rol van belangrijke stakeholders in de crisisbeheersing, Vervolgens zullen hun communicatie-behoeften, knelpunten in de infrastructuur en beveiligings-prioriteiten tijdens de bestrijding van rampen in kaart worden gebracht.

Het samenwerkingsverband, samengesteld uit zeven partners uit vijf landen, zal niet alleen onderzoek doen naar het gebruik van nieuwe ICT-toepassingen in crisissituaties, maar ook de daaraan verbonden risico’s zorgvuldig in kaart brengen. Bijzondere aandacht zal worden geschonken aan de rol van burgers als (eerste) hulpverleners, sociale activisten en de burgerjournalisten in nieuwe media communicatie, met in het achterhoofd de ethische en de politieke vraagstukken van burgerparticipatie.

Gedurende het hele project worden belanghebbenden bij COSMIC betrokken. De verkregen informatie zal worden getoetst en gevalideerd met behulp van drie workshops voor stakeholders. Ook zal er een web-platform voor internationale hulpverleningsorganisaties worden opgezet om op deze manier een voedingsbodem te genereren voor toekomstige activiteiten en inspanningen met betrekking tot het gebruik van nieuwe en opkomende ICT mogelijkheden in crisissituaties.

COSMIC wordt gefinancierd vanuit het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie (FP7-SEC-2012, subsidieovereenkomst nr.312737.) Het totale budget van het COSMIC project is 1,2 miljoen euro, waarvan de EU-financiering goed is voor €997.000,-. Het project heeft een looptijd van 24 maanden, eindigend in maart 2015.

Naast European Dynamics, wordt in het COSMIC consortium samengewerkt door Trilaterale Research & Consulting (UK), de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Crisislab - Radboud Universiteit Nijmegen (NL), Koç University (TR), Hellenic Rescue Team (GR) en Public Safety Communication Europe (BE).

Voor meer informatie kan men contact opnemen met:
Public Safety Communication Europe (PSCE), Marie-Christine BONNAMOUR, Tweekerkenstraat 39, B-1000 Brussel, België
www.psc-europe.eu, mc.bonnamour @ psc-europe.eu Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Nico van Os en Chris Dekkers, Romboutslaan 105, 3312KP Dordrecht, Nederland, www.vrzhz.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Crisislab/Radboud Universiteit, Ira Helsloot en David de Vries, Dashorsterweg 1, 3927 CN Renswoude, Nederland
www.crisislab.nl, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website CORDIS

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je