nl-alert smallMet NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kan de overheid meer mensen bereiken en informeren.

Publiekscampagne

In de aanloop naar het controlebericht is begin oktober een landelijke publiekscampagne (radio, tv en online) gestart om het Nederlandse publiek over NL-Alert en het controlebericht te informeren. Daarnaast worden  mensen in de campagne opgeroepen hun mobiele telefoon in te stellen voor NL-Alert.

Evaluatie controlebericht

Zowel de verzend- als de ontvangstkant van het controlebericht wordt geëvalueerd. De verzendkant monitoren we in samenwerking met de beheerder en de providers, het feitelijke bereik (de ontvangst) meten we via een representatieve steekproef onder burgers.

Ruim 70% toestellen

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals de Samsung, HTC en ook de nieuwste iPhones (4S, 5, 5c en 5s) kunnen NL-Alert ontvangen. In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op bijna alle mobiele telefoons, om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te informeren.

Cell broadcast

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet u NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon. In de instelhulp op www.nl-alert.nl staan de instructies voor uw mobiele telefoon. Ook in 2014 zal de overheid twee NL-Alert-controleberichten uitzenden.

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je