Defensie in historisch centrum Dordrecht 2 kleinDe oefening Bevo Seal vindt grotendeels plaats buiten militaire oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld. De gemeente Dordrecht, de Politie en Defensie werken samen om deze oefening mogelijk te maken.

Op het braakliggende terrein op Stadswerven nabij de kruising Maasstraat/Merwedestraat, richten de militairen een tijdelijk basiskamp in. Gedurende de hele week zal dit de uitvalsbasis zijn voor de oefening. De militairen gebruiken deze basis om te werken, te eten, te drinken en te slapen. Voor de stroomvoorziening gebruiken ze aggregaten. Tijdens de oefening op en nabij het terrein, krijgen de militairen te maken met een aantal oefenincidenten, waar ze adequaat op moeten reageren. U kunt hierbij denken aan een demonstratie , een ongeval, een schietincident en een overval van vijandelijke eenheden.

De militairen maken tijdens dit deel van de oefening mogelijk gebruik van hun wapens. Hoewel dit gepaard gaat met luide knallen, hoeven de inwoners van Dordrecht niet ongerust te worden, want de militairen maken gebruik van oefenmunitie( losse flodders). Voor eventuele kijkers is het, voor hun veiligheid en die van de oefenende militairen belangrijk, om de aanwijzingen van de militairen op te volgen.

Naast deze activiteiten in Dordrecht, zijn de militairen ook te zien in de provincies Brabant en Zeeland waar ze konvooioperaties gaan uitvoeren. De route van deze konvooien loopt via Moerdijk-Zevenbergen- Roosendaal-Bergen op Zoom naar de vliegbasis Woensdrecht en via deze militaire locatie naar Goes en vervolgens via de Neeltje Jans naar Renesse-Stellendam-Middelharnis-Willemstad-Zevenbergen-Moerdijk-Logistieke terug naar de logistieke basis in Dordrecht. Op deze route worden de militairen geconfronteerd met een aantal incidenten. Voorbeelden hiervan zijn demonstraties, defecte voertuigen en vuurcontact met vijandelijke eenheden.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid doet ditmaal niet mee, maar oefent regelmatig de civiele samenwerking met Defensie.

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je