Het algemeen bestuur van de VRZHZ heeft in juni 2015 een nieuwe geactualiseerde versie van het RRP vastgesteld. Dit RRP wordt iedere vier jaar vernieuwd en vormt belangrijke input voor het regionale beleidsplan, waar momenteel de laatste hand aan wordt gelegd. De belangrijkste risico’s in onze regio zijn: 

  • Overstroming (Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Eiland van Dordrecht en Hoeksche Waard);
  • Incidenten met gevaarlijke stoffen:
    • In de spoorzone Dordrecht/Zwijndrecht en
    • Bij bedrijven binnen en buiten de regio
  • Langdurige stroomuitval (langer dan 24 uur)
  • Zelfstandig wonende verminderd zelfredzame personen bij  incidenten of crises

kijkplaat

Doel van Regionaal Risicoprofiel

Minder incidenten, minder slachtoffers en minder schade, dat is een belangrijke doelstelling van de veiligheidsregio. De eerste stap om dit te bereiken is het in beeld brengen van risico’s. Wat kan ons gebeuren en hoe erg is dat? Deze vragen staan centraal in het regionaal risicoprofiel. Het doel van het RRP is weten met welke grote incidenten of crises we in de regio te maken kunnen krijgen, zodat we daar als veiligheidsregio op kunnen focussen in de voorbereiding. De analyse van de risico’s vindt plaats in nauwe samenwerking met verschillende partners zoals de waterschappen, Rijkswaterstaat, Politie, gemeenten, nutsbedrijven en de omgevingsdienst. Het RRP is, naast het regionaal beleidsplan en het regionaal crisisplan, de eerste van de drie wettelijk verplichte plannen waarover iedere veiligheidsregio dient te beschikken.

Kijkplaat

In het RRP worden de risico’s weergegeven in een zogenaamde risicodiagram. Daarmee wordt de combinatie van de mate van impact en waarschijnlijkheid per incidenttype aangegeven. Dit is een redelijk technisch  verhaal dat niet altijd eenvoudig uit te leggen is. Om het makkelijker te maken is een “kijkplaat” over het RRP ontwikkeld, aan de hand waarvan we de diversiteit aan risico’s en de inhoud van ons werk uit kunnen leggen. U kunt de ‘kijkplaat’ downloaden door op de afbeelding te klikken. Klik HIER voor een toelichting op de poster. Het volledige Regionaal Risicoprofiel is te vinden onder publicaties

Wilt u meer weten over het tot stand komen van het risicoprofiel, neem dan contact op met mevrouw Liesbeth van Biene Vlasblom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Logo_brandweer

GHOR-ZHZ Vimeo PrismA-logo_logo_footer ActCrisisinfo Cosmic 80x64 wat doe je